Het theorie-examen is een schriftelijk examen dat bestaat uit 45 meerkeuzevragen. Om te slagen mogen maximaal 13 vragen fout beantwoord worden. Als een kandidaat gezakt is (dus meer dan 13 fout heeft) krijgt deze een herkansing in het herexamen. Heeft de kandidaat bij het 1ste examen meer als 30 fout, dan is deze uitgesloten voor het herexamen. In uitzonderlijke gevallen, zoals kandidaten met dyslexie, kan het examen mondeling worden afgenomen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient dit bij opgave van de kandidaat aangegeven te worden. Er mag 1 mondeling examen per kandidaat afgelegd worden. Voor schriftelijke examens mogen 2 examens per kandidaat afgelegd worden, bv KBIII & RBII.

ntc_theorie_knopenNaast het schriftelijk gedeelte wordt ook een schiemansexamen afgenomen. Vergeet dit dus niet te oefenen met de kandidaten! De volgende knopen en/of steken kunnen worden gevraagd: platte knoop, schootsteek, mastworp, paalsteek, werpankersteek, achtknoop en eindsplist. Ook moet de functie van van de knoop of steek uitgelegd kunnen worden.

Geanimeerde instructies en instructiefilmpjes kan je vinden op  de website http://www.animatedknots.com onder het kopje boating

Deze site is wel in het Engels, Engelse benamingen zijn als volgt:

Achtknoop = figure 8 knot

platteknoop  = square knot

Schootsteek = sheetbend

Paalsteek= bowline

Werpankersteek = anchor hitch

 

...en voor de hardcore schiemanner staan er nog veel meer leuke en nuttige knopen en steken op deze site, dus leef je uit.